شرکت مهندسی فردید بنای ماندگار

مکانیسم آسیب ناشی از آتش سوزی در سازه های بتن آرمه و روش ارزیابی آن

Fire Damage Mechanism of RC Structure and Assessment Method

23 خرداد 1401 | مهندس زهرا راستین


مکانیسم آسیب ناشی از آتش سوزی در سازه های بتن آرمه و روش ارزیابی آن

آتش باعث ترک خوردگی و خورد شدگی سطح، تجزیه شیمیایی، ایجاد ترک های ریز و پوسته شدن بتن می شود. این اثرات می توانند به طور قابل توجهی خواص بتن سازه ای را تغییر دهند، مقاومت و دوام آن را کاهش دهند و رفتار سازه را عوض کنند. ارزیابی خسارات ناشی از آتش سوزی برای تعیین وضعیت سازه بسیار مهم است. ارزیابی آسیب‌ها به عنوان پایه‌ای برای تصمیم‌گیری در مورد نیاز به تخریب سازه استفاده می‌شود. احتمال تخریب سازه کم است زیرا بتن مقاومت خوبی در برابر آتش دارد، یا می توان آن را با به کار گیری تکنیک های خاص تعمیر کرد.

مکانیسم های آسیب ناشی از آتش سوزی

1. ترک سطحی

معمولاً در سنین اولیه بتن به دلیل جمع شدن لایه سطحی شبکه ای از ترک های سطحی ریزدر آن ایجاد می شود. آنها به دلیل رطوبت کم، آتش سوزی، ناسازگاری حرارتی، آفتاب داغ یا خشک شدگی ایجاد می شوند. عمق این ترک ها 3 میلی متر و قطر شبکه های آنها کمتر از 50 میلی متر است.

2. تجزیه شیمیایی

افزایش دما در هنگام آتش سوزی منجر به تبخیر آب و کم آبی خمیر سیمان می شود که هم هیدروکسید کلسیم و هم آلومینات کلسیم موجود در بتن را تجزیه می کند. فرآیند تجزیه پس از تبخیر آب مویینگی و آزاد صورت می گیرد. تغییر شیمیایی و فیزیکی و کم آبی خمیر سیمان در اثر آتش سوزی منجر به تغییر رنگ بتن بر اساس درجه حرارت آتش می شود. این تغییر رنگ را می توان نشانه ای از دمای مجاز دانست و با توجه به آن آسیب ناشی از آتش سوزی را تخمین زد، جدول 1 می تواند به عنوان راهنما استفاده شود.

تجزیه شیمیایی
شکل 1: تجزیه شیمیایی منجر به تغییر رنگ شد

جدول 1 استفاده از رنگ بتن برای تعیین درجه حرارت و ارزیابی وضعیت بتن

دما (° C)تغییر رنگتغییر در ظاهر فیزیکی و دمای معیاروضعیت بتن
0-290بدون تغییربدون تغییربدون تغییر
290-590صورتی تا قرمزترک خوردگی سطحی در دمای 300 درجه سانتیگراد، ترک عمیق در دمای 550 درجه سانتیگراد و بیرون پریدگی در دمای 590 درجه سانتیگراد.بتن سالم می ماند اما مقاومت آن به میزان قابل توجهی کاهش می یابد
590-950خاکستری مایل به سفیدپوسته پوسته شدن و بیرون زدگی کمتر از 25 درصد سطح میله فولادی در دمای 800 درجه سانتیگراد، پودر شدن، سبک و کم آب شدن خمیر سیمان در دمای 890 درجه سانتیگراد.بتن ضعیف و شکننده است
بزرگتر از 950مایل به زردپوسته شدن گستردهبتن ضعیف و شکننده است

 

3. ترک های ریز و پوسته شدن

پوسته پوسته شدن با ایجاد ترک های کوچک و سپس جدا شدن لایه های سطحی بتن به دلیل تغییر سریع دما، مانند اتفاقی که در آتش سوزی می افتد، شروع می شود و منجر به نمایان شدن آرماتورهای فولادی و تغییر شکل سریع آن در اثر گرما می شود. هنگامی که دمای آتش حدود 600 درجه سانتیگراد باشد، نیمی از مقاومت تسلیم فولاد از بین می رود. اگر میلگردهای تقویت کننده از محدوده دمایی 450 تا 600 درجه سانتیگراد خنک شوند، بر اساس نوع تولید میلگرد فولادی، می توان مقاومت تسلیم آن را کاملاً بازیابی کرد. پوسته پوسته شدن ناشی از دمای بالا می تواند سبب تخریب کامل با سرعت آهسته یا انفجار ناگهانی قطعات کوچکتر یا بزرگتر بتن با ضخامت کمتر از چند سانتی متر در مراحل اولیه گرمایش شود.

ترک های ریز و پوسته شدن
پوسته پوسته شدن تیر بتن مسلح به علت قرار گرفتن در معرض آتش

روشهای ارزیابی

1. تحقیقات مقدماتی

1.1 تمیز کردن

تمیز کردن رسوبات دود به میزان قابل توجهی اهمیت دارد زیرا چنین رسوباتی پوسته پوسته شدن و ترک های ناشی از آتش سوزی را می پوشانند. علاوه بر این، تمیز کردن ساختمان مشاهدات واضح‌تر و شناسایی دقیق‌تر اعضای آسیب دیده و مخدوش را تسهیل می‌کند. برای نظافت می‌توان از روش‌های مختلفی مانند واتر بلاست، دمش یخ خشک و شستشوی شیمیایی استفاده کرد. دمش یخ خشک و شستشوی شیمیایی مطلوب ترند زیرا آسیب های ثانویه به ساختار بتن با این تکنیک های تمیز کردن بسیار بعید است.

1.2 بازرسی بصری

بازرس بصری باید ترک ها، پوسته شدن، تغییر شکل ها، ناهماهنگی ها، اعوجاج ها و بیرون زدگی آرماتورهای فولادی را ثبت کند. همچنین، هندسه و انحراف برخی از اعضای مشکوک سازه باید اندازه گیری و مستند شود.

1.3 شدت آتش

شدت حریق را می توان با مشاهده ساختمان و شرایط مصالح پس از آتش سوزی تخمین زد. بازرسی محتوای ساختمان و دانستن نقطه ذوب برخی از مواد می تواند به عنوان راهنمایی برای تعیین حداکثر دمای آتش استفاده شود.

1.4 آزمون های میدانی

اگر مراحل قبلی تحقیقات اولیه اطلاعات کافی برای تعیین شدت آتش سوزی و تصمیم گیری در مورد فعالیت های آتی به دست ندهند، آزمایشات میدانی ساده مانند ضربه چکش و اسکنه در ترکیب با بازرسی بصری برای ارزیابی آسیب های ناشی از آتش سوزی در سازه بتنی در نظر گرفته می شوند. کوبیدن چکش به مصالح بتن و توجه به صدای حاصله یکی از روش های رایج است. بتن خوب و سخت معمولاً یکپارچه است در حالی که بتن ضعیف پوک و توخالی است و صدای خاصی ایجاد می کند. از اسکنه برای بازرسی نواحی نرم شده روی سطح بتن استفاده می شود

2. بررسی دقیق

بررسی دقیق خسارات بتن ناشی از آتش سوزی بر اساس یافته ها و توصیه های ارزیابی اولیه انجام می شود. در بررسی های دقیق، هم آزمایش های غیر مخرب و هم آزمایش های مخرب دخالت دارند.

2.1 آزمایش های غیر مخرب

آزمایش‌های غیرمخرب مانند سرعت پالس، اکو ضربه، رادار، پروب ویندسور و چکش ریباند را می‌توان برای تعیین ویژگی‌های خاص بتن مانند مقاومت فشاری استفاده کرد.

2.2 روش های آزمایش مخرب

روش‌های آزمایش مخرب در مقایسه با آزمایش‌های غیرمخرب به زمان و تلاش بیشتری نیاز دارند و در فرآیند نمونه‌گیری احتیاط لازم است. انواع مختلفی از تست های مخرب برای اهداف مختلف در دسترس هستند. آنها را می توان در آزمایشگاه یا در محل انجام داد و اطلاعات دقیقی در مورد خواص مواد، عمق آتش سوزی و محل ترک ها فراهم کرد. به عنوان مثال، مغزه‌گیری که در آزمایشگاه آزمایش می‌شود، عمدتاً برای تعیین نسبت پواسون، مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری بتن استفاده می‌شود. نمونه‌های هسته‌ باید با دقت از مکان‌هایی گرفته شوند که تأثیر آن‌ها بر مقاومت حداقل است، اما همزمان داده‌ های لازم را نیز ارائه می‌کنند.

روش های آزمایش مخرب
نمونه هسته گرفته شده

نمونه های هسته از مناطقی که در معرض آتش نبوده اند و مناطقی که در معرض آتش بوده اند گرفته می شوند. نتایج هر دو آزمایش برای به دست آوردن اطلاعات قابل اعتماد در مورد تغییرات ناشی از دمادر بتن مقایسه می شوند. علاوه بر این، نمونه‌های هسته را می‌توان برای دستیابی به اطلاعاتی در مورد ترک‌خوردگی در داخل یک عضو، اتصال به فولاد تقویت‌کننده و دمای داخلی که با تغییر رنگ آشکار می‌شود، استفاده کرد. 

نمونه های هسته از مناطقی که در معرض آتش نبوده اند و مناطقی که در معرض آتش بوده اند گرفته می شوند
بررسی سنگ نگاری نمونه هسته بتن برای تعیین میزان، نوع و شدت آسیب

جدول 2 روش های آزمایشی را ارائه می دهد که برای تعیین وضعیت بتن آسیب دیده از آتش استفاده می شوند.

جدول 2- روش های آزمایش مورد استفاده برای به دست آوردن جزئیات وضعیت بتن آسیب دیده در آتش

وضعیت سازه بتنیروش های تست
دمای واقعی به دست آمده در ساختمانبررسی محتویات ساختمان بر اساس جدول 3.
دمای واقعی به دست آمده در بتنبررسی بصری بتن بر اساس جدول 1، پتروگرافی، به شکل 4، DTA و مطالعات متالورژی فولاد مراجعه کنید.
مقاومت فشاریتست های هسته، تست ضربه چکش، مقاومت در برابر نفوذ و تست سونیسکوپ.
سلامت بتن در نواحی تحت فشار بالا (قسمت بالایی در مرکز تیر، تکیه گاه تیرها، مهارها برای آرماتوربندی نزدیک تکیه گاه، گوشه های قاب)چکش و اسکنه، بازرسی بصری و تست سونیسکوپ.
مدول الاستیسیتهتست‌های هسته‌ و مطالعات سونیسکوپ
کم آبی بتنتجزیه و تحلیل DTA، پتروگرافی و شیمیایی
پوسته شدن و عملکرد سنگدانه هابازرسی بصری و آنالیز پتروگرافی
ترک خوردنبازرسی بصری، تست سونیسکوپ و آنالیز پتروگرافی
سختی سطحسختی دوری یا آزمایشات دیگر
مقاومت در برابر سايشتست سایش لس آنجلس بر روی تراشه های بتن
عمق آسیببررسی بصری پوسته پوسته شدن، ترک خوردگی، تنوع رنگ در هسته ها، براده شدن، و تجزیه و تحلیل پتروگرافی
تغییر شکل تیرهابازرسی بصری، تراز و میزان، و در صورت نیاز گیج مدرج یا تئودولیت.
انبساط ناخالصبازرسی بصری و بررسی ابعاد و سطوح
حرکت حرارتی دیفرانسیلبررسی بصری هسته ها برای از بین رفتن چسبندگی به فولاد و تغییر رنگ در بتن کنار فولاد.
فولاد تقویت کننده، فولاد سازه ای یا فولاد پیش تنیدگیآزمایشات فیزیکی، مطالعات متالورژی، تغییرات ابعادی، جابجایی و اعوجاج.
ظرفیت باربریآزمایش های بارگذاری روی سازه

 

جدول 3- شرایط مصالح، قابل استفاده برای تخمین دمای سازه در هنگام آتش سوزی

مصالحنمونه هاشرایطدما (° C)
سربسرب لوله کشیگردشدی لبه ها یا تشکیل قطرات300-350
رویوسایل لوله کشیتشکیل قطرات400
آلومینیوم و آلیاژهای آنقطعات کوچک ماشین آلات، لوازم توالتتشکیل قطرات650
شیشه قالبیبلوک شیشه ای و بطری هانرم شدگی یا چسبندگی700-750
شیشه قالبیبلوک شیشه ای و بطری هاگرد شدگی750
شیشه قالبیبلوک شیشه ای و بطری هاجاری شدگی کامل800
شیشه ورقیشیشه پنجره، شیشه بشقابگرد شدگی800
شیشه ورقیشیشه پنجره، شیشه بشقابجاری شدگی کامل850
شیشه ورقیشیشه پنجره، شیشه بشقابگردشدگی لبه های تیز یا تشکیل قطرات950
نقرهجواهرات، سکهگرد شدگی800
نقرهجواهرات، سکهجاری شدگی کامل850
نقرهجواهرات، سکهگردشدگی لبه های تیز یا تشکیل قطرات950
برنجدستگیره درب، قفل، لامپگردشدگی لبه های تیز یا تشکیل قطرات900-1000
برنزقاب های پنجرهگردشدگی لبه های تیز یا تشکیل قطرات1000
مسسیم برقگردشدگی لبه های تیز یا تشکیل قطرات1100
چدنلوله، رادیاتورتشکیل قطرات1100-1200
بازگشت به صفحه اصلی
گالری تصاویر

مطالب مرتبط

یافتن یک روش درست برای بهره‌برداری و نگهداری پربازده جاده‌هاFinding the right way to efficient road operation and maintenance
مراحل تعمیر آسیب بتن در سازه های بتن آرمهSteps for Concrete Damage Repair in Reinforced Concrete Structures
مقاوم سازی ساختمان چیست و چه روش‌هایی دارد .Methods of Retrofitting of Building
چگونه آسیب های ناشی از آب به ساختمان ها را در حین ساخت محدود کنیم؟How to Limit Water Induced Damage to Buildings during Construction
مکانیسم آسیب ناشی از آتش سوزی در سازه های بتن آرمه و روش ارزیابی آنFire Damage Mechanism of RC Structure and Assessment Method
انواع مختلف خوردگی در پل های فولادیDifferent Forms of Corrosion in Steel Bridges
برآمدگی فونداسیون چیست (علائم، علل و نحوه رسیدگی به آن)What is Foundation Heave
فرونشست زمین چیست و باید نگران کدام ترکها باشیم ؟What is subsidence
تغییر در معماری سنتی با طراحی نورپردازی در فضاTransforming Traditional Architecture With Atmospheric Lighting Design
کاهش خوردگی فولاد برای مقابله با تغییرات آب و هوایی امری حیاتی است .Reducing steel corrosion vital to combating climate change

افراد دارای مهارت در این زمینه

در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .

ابتدا وارد شوید

ابتدا وارد شوید

و یا ثبت نام نمایید.

وارد شوید

نظر دهيد

نظر شما با موفقیت ثبت شد و پس از تائید منتشر میشود .