شرکت مهندسی فردید بنای ماندگار

چگونه آسیب های ناشی از آب به ساختمان ها را در حین ساخت محدود کنیم؟

How to Limit Water Induced Damage to Buildings during Construction

06 خرداد 1401 | مهندس زهرا راستین


    آسیب به ساختمان در اثر آب/رطوبت عامل مهمی در کاهش عمر مفید آن یا ایجاد نیاز به تعمیرات پر هزینه است. انواع آسیب هایی که ساختمان در اثر رطوبت متحمل می شود به شرح زیر است:

  1. پوسیدگی مواد مبتنی بر چوب
  2. پوسته شدن مصالح بنایی ناشی از چرخه های انجماد و ذوب
  3. آسیب به پلاستر گچ در اثر انحلال
  4. خوردگی فلزات
  5. آسیب ناشی از انبساط اجزا یا مواد
  6. پوسته پوسته شدن و تخریب ناشی از مهاجرت نمک
  7. خرابی فینیش ها و تغییر شکل خزشی
  8. کاهش استحکام یا سختی

    پیشگیری از آسیب ناشی از آب باید در تمام مراحل فرآیند ساخت و ساز، از جمله طراحی، ساخت و راه اندازی ساختمان در نظر گرفته شود. این مقاله روش های مورد استفاده برای محدود کردن آسیب های ناشی از آب      به ساختمان در طول ساخت را مورد بحث قرار می دهد.

   روش های محدود کردن آسیب های ناشی از آب در طول ساخت و ساز

      مراحل مختلفی که می تواند در طول ساخت یک ساختمان برای محدود کردن آسیب های ناشی از آب در نظر گرفته شود در زیر ذکر شده است:

  1. مکان نامناسب ساختمان - از ساخت و ساز ساختمان ها در مناطق مستعد سیل و دارای سطح آب بالا باید اجتناب شود. اگر سازه در اثر سیل تخریب شود یا به شدت آسیب ببیند، تلاش برای جلوگیری از تجمع رطوبت به دلیل نشت آب باران، حرکت هوا، یا انتشار بخار بیهوده خواهد بود.
  2. فلاشینگ ها و جدول های نامناسب- از فلاشینگ ها و جدول ها با ارتفاع نامناسب اجتناب شود. هنگام انتخاب ارتفاع پایه عمودی فلاشینگ ها باید به اوج بارندگی، رواناب و سرعت باد توجه شود.
  3. ادغام با سیستم های روکش یا سقف- عدم ادغام صحیح فلاشینگ ها با سیستم های سقف یا روکش یک خطای نسبتاً رایج است و باید از آن اجتناب شود.
  4. به دام افتادن آب-​ نشت یا میعان آب باران ممکن است باعث تخریب قابل توجه اجزای سازه شود مگر اینکه آب از بین برود. استفاده از کندکننده‌های بخار و استفاده مناسب از پوشش‌ها، رنگ‌ها و درزگیرها می‌تواند رطوبت اجزای ساختمان را در حین و پس از ساخت کاهش دهد.
  5. مسیرها با هدایت حرارتی بالا- مسیرها با هدایت حرارتی بالا ممکن است باعث میعان در مجموعه ها یا سازه ها شوند. این مسیرها ممکن است در محل اتصال دیوارها و سقف ها، بازشوهای دیوارها یا سقف و محیط دال ها روی زمین رخ دهند. روش های جلوگیری از وقوع میعان عبارتند از:
    1. رطوبت فضای داخلی را کاهش دهید.
    2. از ترمزحرارتی یا مواد با رسانایی کم استفاده کنید
    3. استفاده از شیشه‌های دو یا سه جداره، واحدهای شیشه‌ای عایق با شیشه‌های کم گسیل، پرکننده‌های گاز با رسانایی کم، یا جداکننده‌های لبه با رسانایی کم را مد نظر قرار دهید.
  6. سد سازی یخ- این پدیده در اثر ذوب شدن پوشش برف در قسمت های بالاتر سقف و متعاقب آن یخ زدن مجدد در قسمت های پایینی سقف ایجاد می شود. اقدامات پیشگیرانه را می توان به طور کلی به این صورت طبقه بندی کرد:
    1. محدود کردن اتلاف حرارت از فضای مطبوع به فضای پشت بام.
    2. خنک کردن کف عرشه سقف با تهویه.
  7. مصالح ناسازگار - باید به سازگاری مصالح مجاور توجه کرد. سازگاری درزگیرها با بسترها نمونه ای از این سازگاری است. مثال دیگر سازگاری ملات ها با واحدهای بنایی است.

      چک لیست های میدانی پیشنهادی

      چک لیست زیر را می توان در حین و پس از ساخت مد نظر قرار داد. این لیست برای استفاده پس از تکمیل طراحی ساختمان در نظر گرفته شده است.

      در طول ساخت و ساز

  1. اطمینان حاصل کنید که سازنده مفاد طراحی با توجه به مدیریت رطوبت را درک می کند. هنگامی که جزئیات ارائه شده توسط طراح عملا قابل اجرا نیست، مشکلات را با تعامل با طراح حل کنید.
  2. بررسی کنید که قطعات با مشخصات و هدف طراحی مطابقت داشته باشند. در صورت عدم مطابقت، با طراح مشورت کنید. یا از این قطعات استفاده نکنید یا نصب آنها را برای مطابقت با طرح مورد نظر تغییر دهید.
  3. رطوبت مصالح را در حین ساخت بررسی کنید. از مواد مرطوب در مکان هایی استفاده نکنید که نوع طراحی اجازه اتلاف سریع رطوبت را نمی دهد. همچنین می توانید برنامه ساخت و ساز یا روش های اجرا در محل را تغییر دهید تا امکان خشک شدن آب فراهم شود.
  4. نحوه کار را بررسی کنید: زهکشی زیر سطح زمین (در جایی که مشخص شده است)، نم بند مویینگی، کندکننده بخار، کندکننده هوا، فلاشینگ، نصب پنجره، کانال کشی

     هنگام راه اندازی

  1. مدیریت بارش را بررسی کنید: شیب مناسب اطراف فونداسیون، شیب مناسب ناودان ها و پایان سرریزها، بازرسی فلاشینگ ها و درزگیر.
  2. تعادل فشار سیستم های انتقال هوا را بررسی کنید.
  3. تعیین کنید که عملکرد ساختمان برای اولین سال اشغال به درستی برنامه ریزی شده باشد. این ممکن است برای دفع رطوبت از مصالح ساختمانی​​ مرطوب ضروری باشد.

 هنگام خدمت رسانی

  1. به هر گونه عملکرد غیرمنتظره، مانند نشتی، مه‌گرفتگی پنجره‌ها و رشد کپک در فضای داخلی توجه کنید. انتخاب نامناسب وسایل احتراق یک خطر بالقوه برای ایمنی جانی و منبع بالقوه مشکلات رطوبت است و نیاز به توجه فوری دارد.
  2. به علاج مشکلات و تاریخ آن به دقت توجه کنید.
  3. به هر گونه تغییر در ویژگی های اشغال توجه کنید.
  4. به تعمیرات انجام شده در ساختمان، از جمله رنگ کاری و نگهداری درزگیر توجه کنید.
  5. به نوسازی یا اصلاحات انجام شده در ساختمان یا تغییرات در محوطه سازی دقت کنید. تغییرات محوطه سازی، از جمله تغییرات در املاک مجاور، ممکن است بر زهکشی سایت تأثیر بگذارد.
  6. به صورت دوره ای (فصلی) رطوبت محیط داخلی را یادداشت و ثبت کنید.
  7. به استفاده از وسایل احتراق بدون تهویه توجه داشته باشید.
  8. استفاده از چنین وسایلی را در حد معمول و مرسوم نگه دارید.
  9. سالانه وضعیت پنجره ها و درزگیرها را بررسی کنید.
  10. ناودان ها و سرریزها را بررسی کنید و در صورت نیاز انسدادها را برطرف کنید. دفعات مورد نیاز برای انجام این کار به نزدیکی درختان به ساختمان بستگی دارد. از احتمال انسداد به علت وجود لانه پرندگان غافل نشوید.
  11. در جایی که فضای سقف در دسترس است، سالانه نشتی سقف را بررسی کنید، به خصوص در قسمت هایی که سقف نفوذ پذیر است.
  12. دو بار در سال نشتی لوله کشی را بررسی کنید. به طور خاص، به دنبال نشتی مربوط به سینک، کابین دوش، و وان باشید.
  13. به آبیاری محوطه سازی توجه داشته باشید. اجازه ندهید اسپری آبیاری با ساختمان تماس پیدا کند، مگر اینکه طوری طراحی و ساخته شده باشد که چنین رطوبتی را در خود جای دهد.
بازگشت به صفحه اصلی
گالری تصاویر

مطالب مرتبط

یافتن یک روش درست برای بهره‌برداری و نگهداری پربازده جاده‌هاFinding the right way to efficient road operation and maintenance
مراحل تعمیر آسیب بتن در سازه های بتن آرمهSteps for Concrete Damage Repair in Reinforced Concrete Structures
مقاوم سازی ساختمان چیست و چه روش‌هایی دارد .Methods of Retrofitting of Building
چگونه آسیب های ناشی از آب به ساختمان ها را در حین ساخت محدود کنیم؟How to Limit Water Induced Damage to Buildings during Construction
مکانیسم آسیب ناشی از آتش سوزی در سازه های بتن آرمه و روش ارزیابی آنFire Damage Mechanism of RC Structure and Assessment Method
انواع مختلف خوردگی در پل های فولادیDifferent Forms of Corrosion in Steel Bridges
برآمدگی فونداسیون چیست (علائم، علل و نحوه رسیدگی به آن)What is Foundation Heave
فرونشست زمین چیست و باید نگران کدام ترکها باشیم ؟What is subsidence
تغییر در معماری سنتی با طراحی نورپردازی در فضاTransforming Traditional Architecture With Atmospheric Lighting Design
کاهش خوردگی فولاد برای مقابله با تغییرات آب و هوایی امری حیاتی است .Reducing steel corrosion vital to combating climate change

افراد دارای مهارت در این زمینه

در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .

ابتدا وارد شوید

ابتدا وارد شوید

و یا ثبت نام نمایید.

وارد شوید

نظر دهيد

نظر شما با موفقیت ثبت شد و پس از تائید منتشر میشود .