30 مورد از قدیمی ترین سازه ها در جهان قسمت اول
نوشتۀ جوزی گرین
در تابستان سال 1976، در منطقه ای با پوشش گیاهی در جزیره گرنزی آتش سوزی رخ داد و یک تخته سنگ گرانیتی که در تپه ای بلند از خاک بیرون زده بود، نمایان شد. در کاوش های بعدی یک گورستان دست نخورده 6500 ساله کشف شد که اکنون Les Fouaillages نام دارد و یکی از قدیمی ترین بناهای تاریخی کشف شده در اروپای غربی است.
سازه های باستانی همه ساله کشف می شوند و به درک ما از تکامل فرهنگی انسان می افزایند. بسیاری از این قدیمی ترین بناهای موجود، اهمیت مذهبی داشتند. ازجمله این بناها می توان به مقبره هایی که در آن اجساد همراه با اشیایی که برای کمک به صاحبانشان در زندگی پس از مرگ دفن می شدند، یا معابد اختصاص داده شده به خدایان که فرهنگ خاصی به آنها احترام می گذاشت، و محراب هایی که در آن حیوانات و احتمالاً انسان ها قربانی می شدند ، اشاره کرد.
* سایت 24/7 Tempo ، با مراجعه به تعدادی از وبسایتهای باستانشناسی، مهندسی، تاریخی و عمومی از جمله باستانشناسی جهانی، قلمرو تاریخ و مجله اسمیتسو،30 مورد از قدیمیترین سازه های جهان را گردآوری کرده است.
(*سایت 24/7 Tempo: شرکتی است که اخبار اقتصادی و نظرات با محتوای ارائه شده از طریق اینترنت را منتشر می کند. مقالات این شرکت توسط بسیاری از بزرگترین سایت ها و پورتال های خبری، از جمله MSN MarketWatch، USAToday، AOL، و سایت های روزنامه و پخش در سراسر آمریکا بازنشر می شوند.)
قدمت برخی از این مکانها به دوران پارینه سنگی برمیگردد که حدود 2.5 میلیون سال پیش آغاز شد و تا حدود 10 هزار سال قبل از میلاد ادامه داشت. این دوران توسط جوامع شکارچی-چوپانی شناخته می شود که از ابزارهای سنگی و استخوانی تراش خورده استفاده می کردند. هرچند، بیشتر این مکانها در دوران نوسنگی بعدی ساخته شدند، که طی آن جوامع عشایری شروع به استقرار در مکانهای دائمی یا نیمه دائمی کردند و همچنین شروع به اصلاح ابزارهای سنگی خود کردند.
در طول این دوره ، اهلی کردن حیوانات و کشاورزی ، به طور مستقل در جوامع متعددی رشد کرد. برخی از قدیمی ترین سازه های جهان شامل مقبره ها و دخمه های تدفین، معابد مذهبی، دیوارهای محافظ و حتی کل شهرها هستند. لیست زیر قدیمی ترین شهرهای سکونت دائمی در جهان هستند.
1- تله ماهی های نگون هو در بروارینا(Ngunnhu Fish Traps of Brewarrina)
این دیوارهای سنگی باستانی که بهطور بالقوه قدیمیترین بنای انسانی موجود است، توسط مردم بومی استرالیا در رودخانه باروون ساخته شدهاند. این دیوارها زمانی که اروپاییها شروع به استعمار این منطقه کردند، آسیب قابلتوجهی دیدند. یک افسانه بومی ایجاد این تله ماهی ها را به خدای آسمان بایام نسبت می دهد.
2- دیوار غار تئوپترا(Theopetra Cave Wall)
این دیوار، از ورودی غاری که مردم پارینه سنگی در آخرین عصر یخبندان از آن استفاده می کردند، محافظت می کند. این دیوار که از سنگ و به سبکِ سنگ تراشی خشک ساخته شده است، احتمالاً به جلوگیری از نفوذ سرما به غار کمک می کرده است، غاری که مساحت آن 5382 فوت مربع است. شواهد فعالیت نئاندرتال ها در این غار به 135 هزار سال قبل برمی گردد.
3- تَل القرامِل(Tell Qaramel)
این محوطه باستانی نوسنگی شامل اولین سکونتگاه های سنگی دائمی شناخته شده در جهان است. این محوطه شامل بقایای پنج برج سنگی است که قدیمی ترین آن ها شامل یک آتشدان مرتفع است که توسط نیمکت هایی احاطه شده است. شواهد به دست آمده از این محل نشان می دهد که این سکونتگاه اولیه، پیش از کشاورزی غلات و اهلی کردن حیوانات که عوامل معمول ایجاد سکونتگاه ها بودند ، وجود داشته است و ممکن است این سکونتگاه به دلیل مراسم مذهبی افتتاح شده باشد.
4- خرابههای گوبکلی تپه(Ruins at Göbekli Tepe)
این محوطه باستانی دوران نوسنگی، پیش از توسعه ابزارهای فلزی، سفال و کشاورزی، با داشتن مجسمه های سنگی غول پیکر و عجیب و غریبی که به صورت دایره ای چیده شده اند ممکن است قدیمی ترین معبد جهان باشد. نقوش انسانی روی این ستون ها کنده کاری شده و وزن هر کدام به 10 تن می رسد.
5- دیوار اریحا (جریکو)( Wall of Jericho)
دیوار اریحا که احتمالاً برای محافظت از سکونتگاه نوسنگی در برابر سیل ساخته شده بود، در ابتدا نزدیک به 12 فوت ارتفاع و بیش از 5 فوت عرض داشت. اریحا قدیمی ترین شهر محصور شده در جهان محسوب می شود و همچنین یکی از قدیمی ترین شهرهای اشغال شده است. خانه های اصلی این شهر درون دیوار خانه های مدور ساخته شده از خشت و آجر کاه بودند.
6- برج اریحا (جریکو)( Tower of Jericho)
درون دیوار اریحا یک برج سنگی عظیم با ۲۲ پله قرار دارد که از داخل آن بالا می رود.این برج مخروطی ۲۸ فوت ارتفاع دارد و ممکن است در مراحل اولیۀ سکونت کارکرد عمومی یا تشریفاتی داشته باشد. تخمین زده می شود که ساخت این سازه سنگی ۱۱ هزار روز طول کشیده است.
7- چاتال هویوک(Çatalhöyük)
این سکونتگاه بزرگ دوران نوسنگی بین سالهای 6400 تا 7500 قبل از میلاد مورد استفاده قرار گرفته است و احتمالاً در حدود سال7000 قبل از میلاد، این استفاده با جمعیت 10 هزار نفری به اوج خود رسیده است. خانه های خشتی و گلی و دیگر ساختمان ها بدون کوچه و خیابان در کنار هم قرار گرفته اند. در عوض، دسترسی ورودی به این خانه ها از طریق سوراخهایی در سقف این خانه ها به دست می آمد و پشت بام ها احتمالا به عنوان خیابان و به عنوان صحنه ای برای فعالیت های روزانه مورد استفاده قرار می گرفته است.
8- خیروکیتیا (Khirokitia)
خیروکیتیا یکی از بهترین سکونت گاه های دورۀ نوسنگی پیش از سفال در مدیترانه است که احتمالا از هزاره چهارم تا هفتم قبل از میلاد مورد استفاده قرار می گرفته است. این روستا به طور کامل توسط یک دیوار سنگی ضخیم احاطه شده بود و پیِ سازه های گرد درون دیوار نیز از سنگ ساخته شده بود. تصور می شود ، کلبه های متعددی که در اطراف حیاط مرکزی قرار گرفته اند، یک خانه واحد را تشکیل میدهند و هر کلبه برای فعالیت های مختلف مورد استفاده قرار می گرفته است.
9- سکونتگاه سنگی دوبریچ
این سکونتگاه بزرگ دوران نوسنگی در جزیرهای در دریاچه دورانکولاک واقع شده و شامل ساختمانهای سنگی متعددی از جمله یکی از بزرگترین ساختمانهای سنگی ماقبل تاریخ اروپا با بیش از ۲۰۰۰ فوت مربع است. خانه های این سکونتگاه بزرگ بودندو در هر ساختمان چندین اتاق وجود داشت. افرادی که این سازهها را ساختند، نه تنها استاد کاران سنگ بسیار خوبی بودند، بلکه یکی از اولین تمدنهایی بودند که مس و طلا را به جواهرات تبدیل کردند.
10- پرپریکون (Perperikon)
اگرچه شهر پرپریکون در حین انتقال از *تراکیه به روم تا حکومت بیزانسی شاهد تغییرات ظاهری بسیاری بود، اولین آثار انسانی در آن به هزاره پنجم قبل از میلاد برمیگردد. یکی از قدیمیترین سازههای موجود در آنجا، معبد گردی به قطر نزدیک به 6 فوت است که از جنس سنگ تراشیده شده است. این پرستش گاه در اواخر عصر برنز از کوه کنده شده است و بسیاری از باستان شناسان معتقدند که احتمالاً از آن به عنوان معبد *دیونیسوس استفاده می شده است.
(*تراکیه : تراکیه امروزه بین بلغارستان، ترکیه و یونان تقسیم شده است.)
(*دینیسیوس : جوانترین ایزد در میان خدایان بزرگ یونان بهشمار میرفت و خدای محصول و زراعت و شراب بود)
11- مقبرۀ باستانی کایرن بارننز(Cairn of Barnenez)
کایرن بارننز یک بنای سنگی عظیم به طول 246 فوت، عرض 82 فوت و ارتفاع بیش از 27 فوت است. این سازه باستانی که از بیش از 13000 سنگ ساخته شده است، شامل 11 اتاق تدفین است و کنده کاری های متعددی دارد که مارها، کمان ها، تبرها و سایر نمادهای رایج در هنر مگالیتیک(مجسمه های عظیم سنگی) را که در بریتانی یافت می شود، نشان می دهد.
12- مجسمه های سنگی لوک ماریاکر(Locmariaquer megaliths)
این مجموعۀ دوران نوسنگی شامل سازه های متعددی از جمله بقایای شکسته شدۀ یک بنای سنگی تراش خورده به ارتفاع 67 فوت و وزن 330 تن است که به احتمال زیاد در هنگام زلزله سقوط کرده و اکنون به صورت چهار تکه روی زمین افتاده است. این بزرگترین تک سنگی است که تا کنون توسط مردمان دوران نوسنگی حمل و ساخته شده است. همچنین در این مجموعه یک مقبره بزرگ یکپارچه (معروف به دولمن)، حاوی حکاکیهایی از تبر و گاوآهن، و مقبرهای به طول 460 فوت وجود دارد.
13- لس فویلاگس (Les Fouaillages)
این تپه باستانی که در سال ۱۹۷۶ کشف شده است، شامل یک سازه سنگی است که به احتمال زیاد بقایای مقبره ای است که تکه های سفال در آن نشان می دهد که نذورات تدفینی برای آن انجام شده است. سازه دیگری که در آنجا وجود دارد احتمالا به عنوان زیارتگاه استفاده می شده است.
14- سچین باجو(Sechin Bajo)
قطعه زمینِ سچین باجو که در سواحل خشک پرو واقع شده است ، احتمالاً بقایای قدیمی ترین تمدن در قاره آمریکا است. ویرانههایی که 91 هکتار زمین را با قدیمیترین سازهها پوشانده است. از جمله این سازه ها یک مرکز تشریفاتی، میدانهای مدور غرق شده در آب، و یک کتیبۀ خشتی سفالی است که مردی را نشان میدهد که دو شی را در دست دارد که ممکن است یک چاقو یا عصا و یک سر انسان باشد.
15- تومولوس بوگون (Tumulus of Bougon)
این گورستان نوسنگی شامل پنج تپه یا گوردخمه ساخته شده از سنگ و خشک خاکی لایه لایه است. هر تپه شامل راهروهایی است که برخی از آنها دارای ساختار داخلی شامل ستونها و سنگهایی در بالای اتاقهای تدفین و همچنین کف دالان ها هستند. بقایای انسانی یافت شده در این اتاق ها شامل جمجمه و اسکلت است.
مطالب مرتبط
افراد دارای مهارت در این زمینه
در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .
عالی