وب سایت فربیلد
شرکت فردید بنای ماندگار
خرید اکانت میدجورنی

آجرهای خاکستر بادی

Fly Ash Bricks

مهندس صدف برخوردار | چهار شنبه, 10 شهریور,1400

آجر خاکستر بادی چیست؟

خاکستر بادی محصول پسماند نیروگاه های برق بوده که در بتن به عنوان بخشی از جایگزین سیمان بکار می رود و برای ساخت این قبیل آجرها از آن استفاده می شود.

آجرهای خاکستر بادی به عنوان جایگزین آجرهای سفالی سوخته برای کارهای بنایی استفاده می شوند. ماده خام بکار رفته در این آجر خاکستر بادی، ماسه/سنگ و یا سیمان پرتلند معمولی می اشد. آزمایش هایی که برای تعیین کارایی این آجرها صورت می گیرند عبارت اند از: آزمایش مقاومت فشاری، آزمایش جذب آب و آزمایش شکفتگی.

این آجرها از خاکستر بادی کلاس c و کلاس  و f و آب تشکیل شده و در فشار 28 مگاپاسکال فشرده شده و به مدت 24 ساعت در حمام بخار در دمای 66 درجه سلسیوس عمل آوری می شوند و سپس توسط عامل جذب هوا سخت می شوند. این آجرها قادر به تحمل بیش از 100 چرخه ذوب - انجماد هستند.

به علت وجود مقادیر بالای کلسیم اکسید در کلاس c خاکستر بادی، این آجر به قابلیت "خود سیمان شوندگی" دارد. روش ساخت آجرهای خاکستر بادی منجر به صرقه جویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی جیوه در محیط زیست شده و هزینه تولید آن نسبت به آجر رسی %20 کمتر است و %28 سبک تر از آجر سنتی می باشد.

آجرهای خاکستر بادی با محیط زیست سازگار است و توسط ماشین های فشار هیدرولیکی ساخته می شود و مقاومت فشاری آن 40 مگاپاسکال از آجر معمولی بالاتر است. تولید این آجرها اقتصادی بوده و منجر به حذف پلاستر و در نتیجه کاهش هزینه های ساخت و فرسایش خاک می شود.

مشخصات آجرهای خاکستر بادی:

* ظاهر: این آجر دارای رنگ سیمانی مطلوب و یکدست می باشد و نیازی به پلاستر ندارد.

* رسانایی گرمایی: این آجرها گرما را جذب نمی کنند و نور را کاملاً بازتاب می دهند.

* عایق صوتی: این آجرها عایقی مناسب برای صدا هستند.

* مقاوم در برابر حریق و حشرات موذی: این آجر ها در برابر حریق مقاومت مناسبی دارند و از نفوذ حشرات موذی جلوگیری می کنند.

* دوام و رطوبت: این آجرها بادوام بوده و میزان جذب رطوبتشان (12-6) درصد می باشد که منجر به کاهش رطوبت دیوارها می شوند.

* سمّیت و پایداری: خاکستر بادی به هنگام ترکیب با آهک، ماده ای غیر سمی تولید می کند که برای ساخت و ساز مناسب و بی ضرر است.

ابعاد آجرهای خاکستر بادی

سایز مدولار:

طول: 190 ± 4mm

عرض: 90 ± 2mm

ارتفاع: 90 ± 2mm , 40 ± 2mm

سایز غیر مدولار:

طول: 230 ± 4mm

عرض: 110 ± 2mm

ارتفاع: 30 ± 2mm ± 70 , 2mm

 

تولید آجر خاکستر بادی:

پروسه تولید آجر با استفاده از یک دستگاه که بصورت دستی کار می کند، صورت می گیرد.

مراحل تولید آجر خاکستر بادی به شرح ذیل است:

1- خاکستر بادی و ماسه (نسبت اختلاط برای خاکستر بادی 0.35 و برای ماسه 0.65 وزنی می باشد) بصورت خشک با یکدیگر مخلوط شده و مقادیر مورد نیاز آهک و گچ به مخلوط خشک افزوده می¬شوند و سپس عمل اختلاط در میکسر مکانیکی به مدت 5 دقیقه صورت گرفته تا مخلوطی یکنواخت از خاکستر بادی و ماسه بدست آید. 

2- مخلوط یکدست ماسه و خاکستر بادی در لایه ای کم ضخامت به قطر 100 میلیمتر پخش شده و به مقدار مورد نیاز آب به مخلوط پاشیده می شود و احتلاط مخلوط به صورت دستی با ضربات آهسته بیل صورت می گیرد تا از تخصیص یکپارچه رطوبت به مخلوط اطمینان حاصل شود.

3- وزن مقادیر مشخصی از مخلوط خام سنجیده شده و سپس داخل قالب ماشینی ریخته می شود؛ قالب پرشده آماده متراکم شدن می باشد.  پس از بستن در، عملیات تراکم توسط حرکت پیستون متصل به اهرم مفصلی صورت می گیرد.

4-پس از پایان عملیات تراکم در باز شده و عمل آوری آغاز می شود. آجر خاکستر بادی توسط یک گونی خیس روکش شده و هر روز سه الی چهار دفعی آب پاشی صورت می گیرد تا رطوبت روکش حفظ شود. آجرهت به مدت 28 روز عمل آوری می شوند و سپس به مدت 4 هفته در هوای باز گذاشته می شوند تا خشک شده و مورد آزمایش قرار گیرند.

مزایای آجرهای خاکستر بادی

1- ظاهر: ظاهر آجرهای خاکستربادی به علت رنگ سیمانی مطلوب، ابعاد یکپارچه و سطح تمام شده صاف و یکدست بسیار مناسب می باشد و الزامات مربوط به اجرای ملات دیوارها و پلاستر کردن 50-40 درصد کاهش می یابد. این آجرها عاری از ترک، مواد ارگانیک، سنگریزه و کلوخه های آهکی می باشند.

2- مقاومت: مقاومت فشاری آجر خاکستر بادی نسبتاً بالا می باشد (10-9 نیوتن بر میلیمتر مربع). به همین علت هنگام حمل و جابجایی این آجرها هیچگونه شکستی صورت نمی گیرد. ضخامت کمتر درزها و پلاستر، شکل گیری ترک در پلاستر را کاهش می دهد. این گونه آجرها هیچگونه بار اضافی به سازه تحمیل نمی کنند و در نتیجه عملکرد لرزه ای بهتری دارند. مقاومت این آجر با گذر زمان افزایش می یابد که در نهایت منجر به افزایش مقاومت سازه می شود.

3- مشخصات حرارتی: رسانایی حرارتی این آجرها (1.05-0.9 وات بر متر مربع)  می باشد. اثر پوزولانی بین خاکستر بادی و آهک باعث می شود گرمای کمتری تولید شود که در فصل تابستان یک مزیت به حساب آمده و دمای داخل را خنک نگه می دارد.

4- دوام: این آجرها با دوام بوده و نفوذپذیری کمی دارند، نفوذپذیری پایین منجر به کاهش اثر شکفتگی در آجر می شود. آجرهای خاکستربادی تخلخل کمتری داشته، آب کمتری به هنگام ساخت مصرف می کنند و نم روی دیوار را کاهش می دهند. همچنین این آجر از مقاومت مناسبی در برابر اسیدهای ضعیف و محیط های سولفاته برخوردار است.

5- عایق صوتی: این آجرها عایق مناسبی برای صدا هستند.

6- مقاومت در برابر آتش: این آجر در مقایسه با آجرهای معمولی مقاومت بسیار بالاتری در برابر آتش دارند.

7- پایداری: از آنجا که این آجرها از پسماند های حاصل از سوزاندن زغال سنگ در نیروگاه های برق بدست می آیند، هیچ گونه آلودگی زیست محیطی تولید نکرده و به عنوان کالای سفید شناخته می شوند.

8- قابلیت ساخت: عمل آوری آجرهای خاکستر بادی آسان بوده و آب کمتری مصرف می کنند و برخلاف آجرهای رسی نیازی به زهکشی آب به مدت 24 ساعت ندارند و تنها آب پاشی آنها قبل از استفاده کافی می باشد. از طرفی فرایند ساخت این آجرها مانند آجرهای معمولی بوده و نیاز به نیروی متخصص برای اجرای آن نمی باشد.

9- دسترسی: این آجرها عمدتاً در مجاورت نیروگاه های حرارتی یافت می شوند، با این وجود پیدا کردن فروشندگان این تیپ آجرها در شهرها و شهرستان ها کار چندان دشواری نیست.

10- هزینه ساخت : مصرف ملات این قبیل آجرها پایین بوده و نسبت به آجرهای معمولی با سایز مشابه %30 هزینه ساخت کمتری دارند.

11- موارد کاربرد: استفاده از این آجرها در ساختمان های چندطبقه به علت وزن سبکشان بسیار مناسب می باشد. از این آجرها می توان در دیوارهای باربر خارجی، دیوارهای غیر باربر داخلی در سازه های کوتاه و دیوارهای غیرباربر داخلی و خارجی در سازه های بلند استفاده نمود.

معایب آجرهای خاکستربادی

- برخی از این آجرها برای عملیات ساخت و ساز مناسب نیستند. آجرهایی که در نیروگاه های برق تولید میشوند معمولاً به بتن شبیه هستند ولی مابقی آجرها نیاز به اصلاح دارند. به منظور پیشگیری از بروز اثرات نامطلوب بر روی سازه لازم است از خاکستر بادی با کیفیت بالا استفاده شود.

- اگر این آجرها به شیوه درست عمل آوری نشوند مقاومتی نداشته و در نتیجه برای ساخت و ساز مناسب نمی باشند. آجرهای با کیفیت پایین اثر نامطلوبی روی بتن می گذارند، همچنین افزایش نفوذپذیری این آجرها منجر به وارد آمدن آسیب های جدی به سازه می شود.

- به علت دارا بودن سطح صاف و نرم، چسبندگی این آجرها به بتن در مقایسه با آجرهای سنتی پایین تر است.

- ایراد دیگر این آجرها محدودیت ابعادی آنها می باشد که فقط در سایز مدولار ساخته می شوند و تولید آنها در ابعاد بزرگتر باعث افزایش ریسک شکست آنها می شود.

- از آجرهای خاکستر بادی فقط در نواحی نیمه گرمسیری و یا جاهایی که هوا گرم می باشد می توان استفاده کرد چون قادر به جذب گرما نیستند.

مواد خامی که در تولید آجر خاکستر بادی بکار می روند:

1- خاکستر بادی %60

2- گرده سنگ/ماسه %30

3- سیمان پرتلند معمولی/ (گچ + آهک) %10

فرمول کلی مواد

مقاومت آجر تولید شده با مصالح فوق در طرح اختلاط ذکر شده در محدوده (10-7.5) مگاپاسکال می باشد.

ترکیبات اصلی این آجرها شامل خاکستر بادی، آب، آهک خام یا لجن آهکی، سیمان، پودر آلومینیوم و گچ می باشد. وجود گچ حصول مقاومت درازمدت را تضمین می کند.

استفاده از آجرهای خاکستر بادی باعث کاهش بارهای مرده و صرفه جویی در  مصرف بتن و فولاد بکار رفته در سازه به میزان (35-30)  می شود.

موارد کاربرد آجرهای خاکستر بادی

- از این آجرها عموماً در سازه هایی با اندازه متوسط و در دیوارهای باربر داخلی و خارجی استفاده می شود.

- این آجرها می توانند جایگزین آجرهای سفالی سوخته در کارهای بنایی شوند.

- از این آجرها در ساختمان های چند طبقه، کارخانجات، ساختمان های مرتفع، نیروگاه های برق و انبارها استفاده می شود.

آجرهای خاکستر بادی

آجرهای قرمز

رنگ آن در شرایط کنترل شده مشابه آجر معمولی

می­باشد.

بسته به نوع خاک و کنترل کیفیت حین ساخت رنگ آن متفاوت می­باشد.

دارای اشکال مشابه و سطحی صاف در انتها

از آنجا که اغلب آجرهای رسی دستی ساخته می­شوند، شکلشان با یکدیگر متفاوت است.

در اکثر موارد به علت حصول سطح صاف و درزهای باریک، نیاز به پلاستر نمی باشد.

از آنجا که سطح نهایی صاف و یکدست نیست، نیاز به پلاستر می­ باشد.

آجر خاکستر بادی سبکتر است.

وزن آجر رسی سنگین تر است.

هزینه ساخت نسبت به آجر رسی %30 پایین تر است.

هزینه ساخت بالاتر است.

تخلخل آن بسیار کمتر است.

تخلخل بیشتری دارد.

محصول جانبی نیروگاه های حرارتی بوده و هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمی­کند.

استفاده از آن در ساخت و ساز منجر به کاهش قدرت باروری خاک می­شود.

لینک منبع اصلی

بازگشت به صفحه اصلی
گالری تصاویر

مطالب مرتبط

پارس هاست

افراد دارای مهارت در این زمینه

در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .

ابتدا وارد شوید

ابتدا وارد شوید

و یا ثبت نام نمایید.

وارد شوید

نظر دهيد