وب سایت فربیلد

شاتکریت چه کاربردهایی دارد؟

What are the Applications of Shotcrete

مهندس زهرا راستین | چهار شنبه, 31 فروردین,1401

 

شاتکریت مخلوطی از سنگدانه و سیمان پرتلند است که توسط هوای فشرده به نازل یک تفنگ اسپری منتقل شده و در آنجا به آن آب اضافه می شود. سپس مخلوط مرطوب در محل اسپری می شود و تقریباً بلافاصله می توان آن را تراش داد یا ماله کرد. طبق استاندارد ACI 506R، "شاتکریت بتن یا ملاتی است که از طریق شیلنگ منتقل می شود و به صورت پنوماتیکی با سرعت بالا بر روی سطح پخش می شود." به دلیل مقرون به صرفه بودن، پایداری و قابلیت انطباق شاتکریت، این فرآیند در ساخت و ساز و تعمیر کاربرد فراوان دارد.

فرآیند شاتکریت در مناطق ساخت و ساز محدود، زمانی که هزینه های قالب بندی بالا است، یا در مواردی که ضخامت های متغیر یا لایه های نازک مورد نیاز است، مناسب است. استفاده از شاتکریت مستلزم هماهنگی خوب بین پیمانکار، مهندس، تامین کننده مواد و معمار است. شاتکریت سرعت ساخت و ساز را افزایش می دهد و به تکمیل به موقع پروژه ها کمک می کند. با این که خواص شاتکریت سخت شده مشابه بتن های سنتی درجا است، فرآیند قرار دادن شاتکریت مزایایی را به همراه دارد؛ مانند سخت شدگی زودهنگام و اتصال استثنایی تقریباً با همه بسترها.

شاتکریت چه کاربردهایی دارد ؟

1. تعمیر و مرمت

شاتکریت تکنیکی برای تعمیر و ترمیم سازه های فرسوده بتنی، فولادی یا چوبی است. در حالی که تعمیر تیرهای با عمق متغیر، کلاهک ها، ستون ها، تکیه گاه ها، دیوارهای بال و زیر عرشه مقرون به صرفه است، ممکن است تعمیر عرشه پل با ضخامت کامل هزینه بر باشد. علاوه بر این، از شاتکریت برای تعمیر خسارات ناشی از آتش سوزی و زلزله، تقویت دیوارها و ضد آتش کردن سازه های فولادی استفاده می شود. پل قوسی شهر اورگان، اسکله تفریحی جزیره گالوستون و پل تپه بلین از جمله سازه هایی هستند که در ایالات متحده با استفاده از فناوری شاتکریت تعمیر شده اند.

تعمیر و مرمت
شکل 1: پل قوسی شهر اورگان پس از تعمیر کامل
تعمیرات سازه اسکله تفریحی جزیره گالوستون
شکل 2 : تعمیرات سازه اسکله تفریحی جزیره گالوستون

2. پشتیبانی زمین

در ترکیب با تقویت‌کننده‌ها و مهارهای مختلف، شاتکریت به طور موثر حفاری‌های زمین و سنگ را تثبیت می‌کند و در حین استخراج و حفاری تونل، زمین را پشتیبانی می‌کند. تکنیک شاتکریت نسبت به سیستم های نگهدارنده زمین مانند چوب سنتی و پایه فولادی برتر است. با شاتکریت می توان پشتیبانی اولیه زمین را پس از حفاری یا انفجار تامین کرد.

این تکنیک توانایی انطباق با مشخصات نامنظم طبیعی زمین بدون نیاز به قالب بندی را فراهم می کند و با موفقیت در پیشرفت تونل ها از میان خاک تغییر یافته، بدون چسبندگی و سست مورد استفاده قرار گرفته است. شاتکریت همچنین می تواند به عنوان پوشش نهایی سازه های زیرزمینی استفاده شود.

پشتیبانی زمین
شکل 3 : استفاده از شاتکریت برای ساخت سدها  جهت کاهش نیروی انسانی، کاهش زمان چرخه  و بهبود شرایط نگهداری آب

3. ساخت و ساز جدید

شاتکریت یک تکنیک ارجح برای ساخت سازه های جدید مانند تونل ها و تثبیت شیب است. این تکنیک با به حداقل رساندن نیاز به قالب و ساخت سطوح مستقیم، منحنی و نامنظم هزینه های ساخت را کاهش می دهد.

3.1 استخرها، امکانات آبی و پارک های اسکیت

استفاده از شاتکریت برای استخرها و پارک های اسکیت با منحنی های زیاد امکان پذیر است. انعطاف پذیری بتن ریزی ارائه شده توسط شاتکریت مالکان را قادر می سازد تا یک استخر با شکل منحصر به فرد بسازند. استخرهای شاتکریت اقتصادی، ضد آب، بادوام و از نظر زیبایی شناسی جذاب هستند.

3.2 مخازن و گنبدها

شاتکریت برای ساخت مخازن ضد آب، مقرون به صرفه و بادوام در اندازه های مختلف برای ذخیره انواع مایعات از جمله آب سرد، ضایعات صنعتی و فاضلاب استفاده می شود. همچنین برای ساختن گنبدهایی از پناهگاه های کوچک گرفته تا کشتی های بزرگ به طول 60 متر استفاده شده است. 

3.3 ساختمان ها و مناظر معماری

شاتکریت در بسیاری از کاربردهای معماری مانند سازه‌های ساختمانی با شکل پیچیده، مناظر و باغ وحش ها استفاده شده است. علت این است که این تکنولوژی نیازهای ساخت و ساز معماران، طراحان و پیمانکاران را به طور یکسان برآورده می کند. به راحتی می توان از آن برای ساخت منحنی های مختلف با ضخامت های متفاوت همانطور که در ساخت سازه های معماری و مناظر مورد نیاز است استفاده کرد.

4. مقاومت در برابر آتش

از شاتکریت برای تعمیر و ایجاد پوشش های جدید در تاسیسات پخت و ذوب صنعتی استفاده می شود. برخی از نمونه‌ها عبارتند از بازسازی کوره‌های بلند، تأسیسات ریخته‌گری، و کارخانه‌های تولید نفت و سیمان. تکنیک شاتکریت امکان نصب جدید در زمان از کار افتادگی را فراهم می کند.

برترین مزایای پایداری شاتکریت

  1. صرفه جویی  %100-50  در استفاده از قالب در مقایسه با ساخت و ساز سنتی در محل.
  2. نیازی به طراحی قالب برای فشار داخلی نیست.
  3. اشکال پیچیده به ندرت نیاز به قالب دارند.
  4. نیاز به جرثقیل و سایر تجهیزات کاهش یافته یا از بین می رود.
  5. سرعت ساخت و ساز جدید %50-33 افزایش می یابد.
  6. زمان از کار افتادگی حذف می شود.
  7. شاتکریت پیوندی عالی با بسترهای موجود برقرار می کند و متعاقباً دوام را بهبود می بخشد.
  8. برای تعمیر سطوحی که کاربرد سایر فرآیندهای تعمیر روی آن ها مقرون به صرفه نیست، مناسب است.
  9. امکان دسترسی به مناطق محصور مانند نواحی بالا سری یا زیرزمینی با این تکنیک فراهم است.

لینک منبع اصلی

بازگشت به صفحه اصلی
گالری تصاویر

مطالب مرتبط

افراد دارای مهارت در این زمینه

در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .

ابتدا وارد شوید

ابتدا وارد شوید

و یا ثبت نام نمایید.

وارد شوید

نظر دهيد