ورقه ورقه شدن بتن
17 روش جهت کاهش هزینه های ساخت چیست؟
در پدیده ورقه ورقه شدن بتن، سطح بتن در نزدیکی دال تمام شده شروع به پوسته پوسته شدن میکند، که این پوست انداختگی به لایه بالایی آرماتور مسلح کننده نیز سرایت می کند.
ورقه ورقه شدن بتن در طی چرخه های ذوب و انجماد اتفاق افتاده و دارای قطر 150 میلیمتر و عمق 25 میلیمتر می باشد.
ورقه ورقه شدن بطور عمده تحت تأثیر پارامترهایی همچون نفوذپذیری، تخلخل، میزان رطوبت، مشخصات سنگدانه، نحوه آرماتورگذاری و حضور ترکها می باشد. همچنین پارامترهای زیست محیطی همچون مقاومت حرارتی، نرخ گرمایش و سطح دما نیز بر پوسته پوسته شدن تأثیر می گذارند.
ورقه ورقه شدن بتن به 3 حالت کلی شامل: جدا شدن سنگدانه ها، پوسته پوسته شدن کناره ها و جدا شدگی انفجاری تقسیم بندی می شود.
دلایل ورقه ورقه شدن بتن
1- خوردگی در میلگرد های مدفون در بتن
2- فشار بیش از اندازه شکل گرفته داخل بتن
3- حضور آب در بتن و چرخه های ذوب و انجماد
4- نواقص ساخت همچون عمق ناکافی و کیفیت پایین بتن
5- زنگ زدگی های حاصل از وقوع خوردگی، حجم بیشتری را اشغال کرده و باعث انبساط و در نتیجه وقوع تنشهای کششی در بتن ضده که در نهایت به ورقه ورقه شدن بتن می انجامد.
6- قرار گرفتن در معرض حرارت بصورت پیوسته سبب تبخیر آب مازاد موجود در بتن و در نتیجه انبساط داخلی بتن می شود.
7- پروسه کربناسیون در بتن که به علت ورود کربن دی اکسید رخ می دهد، در نهایت منجر به ورقه ورقه شدن بتن می شود.
8- واکنش های سیلیس قلیایی نیز باعث انبساط و در نتیجه ورقه ورقه شدن بتن می گردد.
9- انبساط سنگدانه ها به علت جذب آب به میزان بالاتر از حد مجاز
10- حملات شیمیایی مانند باران های اسیدی، سولفات ها و تائوماسیت ها
11- شکست چسبندگی در ساختمان هایی که در دو لایه ساخته می¬شوند به علت تفاوت در میزان آب رفتگی لایه های بالایی و پایینی
12- قرار گرفتن بتن در معرض یون های کلرید
13- درزهای اجرایی نامناسب
روش های جلوگیری از ورقه ورقه شدن بتن
1- بکارگیری حایل حرارتی به منظور جلوگیری از افزایش دما در سطح بتن و حفظ مشخصات مکانیکی آن
2- عمل آوری صحیح بتن، استفاده از بتن متخلخل و زهکش های ضد آب از ورقه ورقه شدن شیمیایی بتن جلوگیری می¬کند.
3- کاور مناسب بتن و حصول اطمینان از نحوه شکل گیری درزها به طرز چشمگیری از ورقه ورقه شدن بتن جلوگیری می¬کند.
4- نسبت آب به سیمان مناسب حین اختلاط بتن
5- آب مازاد در بتن در طی سالیان دراز به علت وقوع تنش های کششی، منجر به ورقه ورقه شدن بتن می¬شود.
6- زهکشی مناسب آب پیش از اتمام سطح
7- در خصوص کف های بتنی، به منظور حصول اطمینان از عدم وقوع جداشدگی می توان از برش های خشک استفاده نمود.
تعمیر بتن ورقه ورقه شده
پروسه تعمیر بتن ورقه ورقه شده:
1- پاک نمودن ناحیه آسیب دیده
2- برداشتن بتن غیر متراکم
3- ایجاد پوشش بر روی میلگرد خورده شده
4- اعمال مخلوط مصالح تعمیرکاری
5- پرداخت سطح
6- عمل آوری
7- اجرای پوشش برروی سطح تعمیر شده
1- پاک نمودن ناحیه آسیب دیده
پاک نمودن مناسب نواحی مورد مرمت، عوامل شکستن مقاومت چسبندگی را حذف می کند. همچنین انباشت آلودگی در سطح باعث جداشدن ورقه های بتنی از یکدیگر وکاهش میزان چسبندگی آنها خواهد شد. در صورت کثیفی بیش از اندازه سطح بهتر است از دستگاه کارواش دستی استفاده شود.
2- برداشتن بتن غیر متراکم
بتن نواحی پوسته پوسته شده شل و شکسته می باشد، که می بایست پیش از ترمیم ناحیه مورد نظر برداشته شود، این مرحله آسانترین قسمت ترمیم بوده و با استفاده از ابزار ساده صورت می پذیرد. با این وجود در بعضی مواقع از ساچمه زنی برای آماده سازی سطح استفاده می شود.
عمق پیشنهادی بتنی که می بایست برداشته شود، 3.81 سانتی متر است. حین برداشتن بتن پیشنهاد می شود به ناحیه محصور شده ضربه وارد شود تا از خرابی های احتمالی آگاه شویم؛ صدای ضربه های وارد آمده، اطلاعات مفیدی از وضعیت بتن به ما می دهند. اگر صدای حاصله توخالی باشد، خبر از خرابی بتن می دهد و باید از ادامه کار تعمیرات در چنین شرایطی اجتناب نمود. لکه گیری با برش قسمت مستطیلی شکل بتن صورت می گیرد.
3- ایجاد پوشش بر روی میلگرد خورده شده
پس از برداشتن قسمتی که بتن آن شل است، میلگرد های مسلح کننده که می بایست در صورت خوردگی تمیز شده و زنگ زدگی روی سطوح آنها توسط برس برداشته شود و بطور کلی هرگونه آلودگی و گرد و غبار از روی سطح آنها برداشته شود. خوردگی میلگرد ها دلیل اصلی ورقه ورقه شدن بتن می باشد. پس از تمیز نمودن، سطوح میلگرد ها با مواد ضد خوردگی پوشانده می شود تا از زنگ زدگی مجدد جلوگیری به عمل آید.
4- اعمال مخلوط مصالح تعمیرکاری
محصولات تعمیرکاری متنوعی جهت ترمیم بسته به سایز و عمق سطوح آسیب دیده مورد نیاز است. اگر عمق ورقه ورقه شدن کمتر از ⅓ ضخامت بتن باشد، صرفاً اعمال تعمیرات سطحی کافیست. اما اگر عمق ناحیه آسیب دیده بیشتر از ⅓ از عمق بتن باشد، باید کل عمق مرمت شود، که این کار میتواند با نصب آرماتورهای مسلح کننده صورت پذیرد. به منظور ایجاد چسبندگی بهتر بر روی سطوح زبر، می بایست ضوابط مربوط به چسبندگی کاملاً اجرا شوند. پس از آن لکه گیری با استفاده از مواد با پایه سیمان پرتلند و اپوکسی صورت می گیرد. تغییرات دمایی روی سطوح اصلی ترین فاکتور درخور توجه حین عملیات لکه گیری می باشد؛ به همین دلیل است که مواد انتخاب شده برای لکه گیری باید دارای ضریب انبساط حرارتی نزدیک به سطوح مورد مرمت باشند.
5- پرداخت سطح
پس از اعمال مصالح ترمیمی نوبت به پرداخت سطح می رسد. پیش از انجام پرداخت لازم است تا مواد اضافی و باقی مانده روی سطح از مراحل قبل با استفاده از یک ماله خراشیده شوند و پس از پرداخت لازم است از هم طراز بودن کلیه سطوح اطمینان حاصل شود.
6- عمل آوری
پس از پرداخت سطح باید عمل آوری صورت پذیرد که این مرحله با توجه به زمان مورد نیاز سطح برای حصول مقاومت کافی صورت می پذیرد.
زمان عمل آوری بسته به ضخامت، کیفیت و نوع سطح متفاوت می باشد.
عمل آوری شامل آب دهی پیوسته سطح به منظور حفظ پروسه هیدراسیون بتن می باشد. از جمله متد های عمل آوری می توان به عمل آوری شیمیایی، عمل آوری غشایی، عمل آوری با بخار و عمل آوری با حوضچه آب اشاره نمود.
7- اجرای پوشش بر روی سطوح ترمیم شده
پس از اتمام عمل آوری و گیرش، سطح برای پوشش و رنگ آمیزی آماده است. از رنگ یا غشاء ضد آب به منظور جلوگیری از پوسته پوسته شدن مجدد استفاده می شود.
مطالب مرتبط
افراد دارای مهارت در این زمینه
در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .