فربیلد ، معرفی آخرین اخبار تکنولوژی ساخت و ساز
وب سایت فربیلد
شرکت فردید بنای ماندگار
خرید اکانت میدجورنی

استفاده از زباله های پلاستیکی در صنعت ساختمان و ساخت و ساز مسیری به سوی اقتصاد دایره ای

Utilizing plastic waste in the building and construction industry A pathway towards the circular economy

مهندس مارال شایق | شنبه, 27 خرداد,1402

زباله های پلاستیکی

خلاصه مطلب

این مطالعه در تلاش است تا ارتباط صنعت بازیافت زباله‌های پلاستیکی با بخش ساخت‌وساز را به عنوان یک مدل اقتصاد دایره‌ای از لحاظ اقتصادی و زیست‌محیطی امکان‌سنجی کند. نتیجه این تحقیق نشان داد که اتخاذ رویکرد اقتصاد دایره ای دارای چندین مزیت زیست محیطی و اقتصادی قابل توجه است. اینکار می تواند زباله های پلاستیکی را علاوه بر همسویی با اهداف توسعه پایدار ، به مصالح ساختمانی سازگار با محیط زیست و مقرون به صرفه تبدیل کند. این مطالعه به افزایش آگاهی منطقه ای در مورد پتانسیل بازیافت زباله کمک می کند. علاوه بر این، ذینفعان منطقه را برای استفاده گسترده از مدل اقتصاد دایره ای در صنعت ساخت و ساز و بازیافت زباله های پلاستیکی برای یک محیط زیست پایدارتر و بهتر تشویق می کند.

مقدمه

تولید پلاستیک بیش از هر ماده دیگری در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. پلاستیک به دلیل خواص مفیدی که دارد، شاهد افزایش شدید کاربردهای آن از جمله سیستم های ارائه خدمات پزشکی، بسته بندی، مصارف صنعتی، صنعت ساختمان و غیره بوده است.

به گفته کومار و آگراوال ، دلایل اصلی افزایشِ گستردۀ زباله های پلاستیکی در جهان که سالانه تولید می شود شامل موارد زیر است:

  • افزایش 200 برابری تولید پلاستیک جهانی بین سال‌های 1950 تا 2014، که انتظار می‌رود تا سال 2050 دو برابر شود.
  • رشد کند نرخ بازیافت
  • استفاده کوتاه مدت از اکثر پلاستیک ها

همه ساله، جهان 330 میلیون تن پلاستیک تولید می کند که حدود 9٪ آن بازیافت می شود، 12٪ سوزانده می شود، و 79٪ در محل های دفن زباله ریخته می شود. در نتیجه، زباله های پلاستیکی با سرعت نگران کننده ای انباشته می شوند و جهان به دلیل عدم رسیدگی به این موضوع دچار بحران شده است.

بسیاری از تلاش ها برای مقابله با آلودگی پلاستیکی تنها بر بهبود مدیریت پسماند یا پاکسازی متمرکز شده اند. برخی دیگر بر ممنوعیت و کاهش استفاده از پلاستیک تمرکز کرده اند. مطالعات اخیر حاکی از آن است که هیچ یک از این راه حل ها به تنهایی موثر نیستند . ما باید رویکرد جامع اقتصاد دایره ای را به عنوان جایگزینی برای مدل اقتصادی خطی فعلی که شامل "برداشت، ساخت، استفاده، دفع" است ، اتخاذ کنیم. رویکرد اقتصاد دایره ای به عنوان مدلی با توانایی تبدیل، حفظ و تخصیص مجدد مواد و محصولات برای استفاده مسئولانه در محیط زیستی ترین، کاربردی ترین، اجتماعی ترین و مقرون به صرفه ترین روش ممکن تعریف می شود.

رویکرد اقتصاد دایره ای بر سه اصل استوار است. کاهش ضایعات و آلودگی از طریق طراحی محصول، حفظ منابع و محصولات در حال استفاده، و بازسازی و حفظ سیستم های طبیعی . بنابراین، به حفظ منابع محدود مواد خام، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و افزایش عمر محصولات از طریق چرخه توسعه مستمر کمک می کند.

بازیافت ضایعات پلاستیکی در صنعت عظیمی مانند صنعت ساخت و ساز، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. آنها بررسی کرده اند که چگونه زباله های پلاستیکی را می توان به موادی با ارزش افزوده، مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست تبدیل کرد. علاوه بر این، آنها کاربردهای متعدد زباله های پلاستیکی را بررسی کرده اند. برای مثال ؛

  • به عنوان جایگزینی برای سنگدانه ها برای تولید بتن، به عنوان الیاف، یا به عنوان چسب
  • به عنوان یک افزودنی برای تقویت مخلوط های قیری و آسفالت
  • برای تثبیت یا تقویت خاک.
  • به عنوان یک جایگزین کامل برای مصالح ساختمانی سنتی، مانند آجر، گچ، بلوک های سنگفرش، سنگ فرش های نفوذپذیر و جایگزینی برای چوب، به عنوان کاشی های پلاستیکی
  • به عنوان یک ماده عایق حرارتی و عایق آب
  • به عنوان جایگزینی برای روکش آجر یا نما با استفاده مجدد از بطری ها و جعبه های پلاستیکی

تحقیقی که به آن اشاره شد، مزایای مالی و زیست‌محیطی استفاده از این مواد جایگزین، مانند کاهش هزینه، مصرف کمتر انرژی و آب ، انتشار کربن کمتر و حفظ مواد خام طبیعی را مستند کرده است. علاوه بر این، نتایج بهبود در خواص مهندسی این مواد جدید مانند افزایش دوام و کیفیت، سبک بودن و مقاومت بیشتر در برابر آب، گرما، خوردگی و ترک را نشان داده است. تمامی این مواد مورد آزمایش قرار گرفته اند و قابلیت دوام و پایداری ساختاری خود را تحت شرایط خاص نشان داده اند. مطالعات دیگری نیز بررسی های کلی در مورد کاربردهای مختلف زباله های پلاستیکی در صنعت ساخت و ساز را ارائه کرده اند .

استفاده مجدد از زباله های پلاستیکی در صنعت ساختمان سازی
استفاده مجدد از زباله های پلاستیکی در صنعت ساختمان سازی

مصر به طور منطقه ای، مشکل طولانی مدتی با دفع زباله های پلاستیکی دارد. در سال 2016، مصر حدود نیمی از زباله های مدیریت نشده را در میان کشورهای مدیترانه ای تولید کرد. این کشور با 12.6 درصد تولید زباله های پلاستیکی در رتبه چهارم قرار دارد . فرآیند دفع تصادفی زباله های پلاستیکی یک تهدید دائمی برای محیط زیست محلی، اقتصاد و سلامت انسان ایجاد میکند. علاوه بر این، صنعت بازیافت محدود زباله های پلاستیکی ، به عنوان کاربرد رویکرد اقتصاد دایره ای وجود دارد. چالش دیگری که مصر با آن مواجه است، هزینه بالای مصالح ساختمانی در نتیجه مصرف بالای انرژی و افزایش انتشار دی اکسید کربن است که تغییرات آب و هوایی را تسریع می کند.

مطالعات کمی توسط نویسنده این مقاله ارائه شده که بازیافت زباله های پلاستیکی را با بخش ساخت و ساز به عنوان کاربرد رویکرد اقتصاد دایره ای مرتبط می کند . این محدودیت ها انگیزه انجام مطالعۀ فعلی برای پر کردن شکاف این اطلاعات بودند. بنابراین، این مطالعه در نظر دارد تا مدل اقتصاد دایره ای را با استفاده از زباله های پلاستیکی در صنعت ساختمان و ساخت‌وساز ، از لحاظ اقتصادی و زیست‌محیطی امکان‌سنجی کند. سؤالاتی که این مطالعه سعی می کند به آنها پاسخ دهد این است که چگونه رویکرد اقتصاد دایره ای می تواند راه حل اساسی و چند جانبه برای تأثیرات منفی هر دو بخش چالش برانگیزِ زباله های پلاستیکی و ساخت و ساز ارائه دهد. و اینکه تا چه حد این رویکرد با اهداف توسعه پایدارکه مصر به دنبال اتخاذ آن در چشم انداز 2030 خود است، همسو است. بنابراین، انتظار می‌رود که نتایج این مطالعه، ذینفعان محلی را تشویق کند تا از این مدل به عنوان یک استراتژی مقرون‌به‌صرفه برای صفر کردن زباله‌های پلاستیکی و کم کردن ردپای کربن ساختمان‌ها استفاده کنند.

بخش های مختلف این مطالعه

روش تحقیق

این مطالعه با ترکیب روش‌شناسی کمی و کیفی از روش‌های ترکیبی استفاده کرد، زیرا هدف این تحقیق ابعادی چندوجهی دارد. این روشِ ترکیبی به دستیابی به درکی جامع از مسئله تحقیق کمک می کند و نویسنده را قادر می سازد تا عمیقاً به سؤال تحقیق پاسخ دهد. این مطالعه با بررسی عمیق مقالات مرتبط برای بررسی هر دو چالش‌ دفع زباله‌های پلاستیکی و صنعت ساخت‌وساز در سطح جهانی و منطقه ای آغاز می‌شود. مطالعه عمدتاً به پژوهش های اخیر بستگی دارد.

پلاستیک

پلاستیک ستون فقرات جامعه مدرن ما است زیرا به طور گسترده در بخش های مختلف در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا؛ در بسته بندی، کشاورزی، بخش پزشکی، تولید، حمل و نقل و ساخت و ساز ساختمان.

این کاربردهای گسترده به دلیل خواص مفید پلاستیک مانند وزن سبک ، استحکام بالا، ایمنی خوب، خواص بهداشتی، دوام، طول عمر، مقاومت در برابر حرارت و آب و تولید کم هزینه است . 

خانه بطری های پلاستیکی در نیجریه

انجمن توسعه انرژی های تجدیدپذیر (DARE) که یک سازمان غیردولتی مستقر در نیجریه است ، یک خانه ییلاقی دو خوابه را کاملاً از بطری های پلاستیکی و گِل ساخته است. صدها بطری پلاستیکی با شن و ماسه پر شده و سپس توسط شبکه ای از نخ ها که محکم به دور آنها پیچیده شده است، به هم متصل شدند. سپس بطری ها را به دقت چیده شده و با مخلوطی از گل و سیمان پرس شدند و در نتیجه یک ماده ساختمانی قوی مانند ماسه فشرده به دست آمد که 20 برابر قوی تر از آجر است. 

خانه بطری های پلاستیکی در نیجریه
خانه بطری های پلاستیکی در نیجریه

نتایج

طبق بررسی مقالات مرتبط، این مطالعه استفاده از ضایعات پلاستیکی در صنعت ساختمان و ساخت و ساز را به شش نوع اصلی که در یک جدول خلاصه شده است، طبقه بندی کرده است. این جدول همچنین نوع پلاستیک بازیافتی، محصولات، کاربردهای آنها و ویژگی های آنها را نشان می دهد. 

نتایج بخش تحلیلی نشان داد که مطالعات موردی منتخب در کشورهای در حال توسعه رویکرد اقتصاد دایره ای را با بازیافت زباله های پلاستیکی یا استفاده مجدد از بطری های پلاستیکی به عنوان جایگزینی برای مصالح ساختمانی مورد استفاده در این صنعت میتوان بکار برد .

مباحثه

مصر مانند سایر کشورهای در حال توسعه از مشکل دفع زباله های جامد همراه با هزینه بالای مصالح ساختمانی و مصرف بالای انرژی توسط صنعت ساخت و ساز رنج می برد. با این حال، مصر به دنبال ارتقای مدیریت دفع زباله و گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در چند سال اخیر است، این استراتژی ها به هزینه های بالایی نیاز دارند و زمان زیادی را می طلبند تا نتایج مستقیم خود را داشته باشند. از سوی دیگر، پذیرش اقتصاد دایره ای با بازیافت و استفاده مجدد از زباله های پلاستیکی نیاز به باز نگری در سطوح مختلف صنعت دارد و باید برای آن برنامه ریزی های دقیقی انجام شود .

جمع بندی

مطالعه حاضر مهم‌ترین چالش جهانی امروز، یعنی تأثیرات منفی دفع زباله‌های پلاستیکی و صنعت ساختمان و ساخت‌وساز را روشن می‌کند. این مقاله با تمرکز بر روی مصر به بررسی علائم، علل و اثرات آن ها بر محیط زیست پرداخت. این مطالعه همچنین مفهوم اقتصاد دایره ای و پتانسیل آن را به عنوان یک راه حل چند وجهی برای این چالش های فراگیر و همچنین مسیری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار مورد بررسی قرار داد. این مطالعه از ترکیب بازیافت و استفاده مجدد حمایت می کند.

منابع مالی

این تحقیق هیچ بودجه خارجی دریافت نکرده است .

امتیاز بیانیه مشترک نویسندگان :

نادیا احمد: برای مفهوم‌سازی، روش‌شناسی، مدیریت داده‌ها، نگارش و پیش‌نویس اصلی، تصویرسازی، بررسی، اعتبارسنجی، نگارش و بررسی و ویرایش.

اطلاعیه منافع رقابتی

نویسندگان این پژوهش اعلام می کنند که هیچ منافع مالی رقابتی یا روابط شخصی شناخته شده ای ندارند که به نظر برسد بر نتیجه گزارشات این مقاله تأثیر بگذارد.

لینک منبع اصلی

بازگشت به صفحه اصلی
گالری تصاویر

مطالب مرتبط

پارس هاست

افراد دارای مهارت در این زمینه

در صورتی که در این زمینه تخصص یا مهارتی دارید، پس از ثبت نام در سایت و تکمیل فرم مشخصات شخصی ، پروفایل خود را به لیست زیر اضافه نمایید .

ابتدا وارد شوید

ابتدا وارد شوید

و یا ثبت نام نمایید.

وارد شوید

نظر دهيد